Ofte stilte spørsmål

Generell informasjon om NLF og kurs:

Det er som regel lokalforeningene som arrangerer NLFs kurs. Kursene annonseres fortløpende i våre kanaler, og man må selv melde seg på via sin foreningsleder. Følg med på våre nettsider og på vår Facebook-side (Norges Lotteforbund), samt vår kalender. Følg også gjerne Facebook-sidene til de forskjellige lokalforeninger rundt om i landet.

Introduksjonskurs (INK) og Norsk grunnkurs førstehjelp (NGF) er obligatorisk for alle medlemmer. Disse arrangeres som regel samlet over ei helg. Veien videre til A-lotte (lotte med avtale med Heimevernet) krever gjennomføring av Basiskurs og Grunnleggende Soldatkurs (GSK) for å vurderes. Basiskurs er en helg med grønn tjeneste. GSK arrangeres i regi av Heimevernets Våpenskole (HVVS) på Dombås. Det varer i tre uker og legges som regel til sommeren. Man kan forsøke å legge ferieuker til samme tidspunkt, eller be om permisjon fra jobb. Om man får innvilget velferdspermisjon er opp til hver enkelt arbeidsgiver, dette er ikke noe de er pliktig til.

For å gå GSK må man søke via sin foreningsleder og/eller distriktslotte – disse må anbefale søkeren for deltakelse. Kurset går over tre uker og er relativt krevende både fysisk og psykisk. I søknadsprosessen til GSK må søker levere søknadsskjema og militær helseattest inkludert audiometritest og egenerklæring helse, i tillegg til utvidet politiattest (UPA). Disse skjemaene (unntatt UPA) ligger i en egen boks under Dokumenter på nettsidene våre. Der ligger det også et forslag til treningsplan for å komme i form til GSK. Distriktslotte/foreningsleder bistår i søknadsprosessen til GSK. Søkere må ha fullført INK, NGF og Basiskurs før oppstart GSK. Etter GSK kan man tegne avtale med Heimevernet, og bli heimevernsoldat på lik linje med dem som har blitt det via førstegangstjeneste. Da benevnes man A-lotte. For A-lotter gjelder samme regelverk som for Heimevernet/Forsvaret. Man kan også kurse seg videre innen Heimevernet og stige i gradene der. Da er det respektive HV-distrikt som står for kursene. For mer informasjon om det finner du kontaktinformasjon til HV-distriktene her. Heimevernet opererer med en øvre aldersgrense på 44.

Som lotte velger man selv hvor aktiv man ønsker å være, og det varierer fra lokalforening til lokalforening hvor ofte de har medlemsmøter og aktiviteter. Send eventuelt en e-post med ønsker og ambisjoner til din lokalforening etter innmelding, så bistår de deg videre. Innmelding skjer via våre nettsider.

Hvem kan bli lotte?

Alle norske statsborgere over 16 år kan bli lotte.

Hvordan blir jeg medlem?

Du melder deg inn i Norges Lotteforbund her på nettsiden vår, og blir tilsluttet en av våre 18 lokalforeninger. Foreningen din sørger for at du får de kursene du trenger for å være lotte. Du har og mulighet til å melde deg inn som Direktemedlem; men vi anbefaler å være tilknyttet lokalforening dersom du ønsker å være aktiv. 

Hvor mye koster det å være lotte?

Medlemskapet i Norges Lotteforbund koster kr. 500,- i året. Som betalende medlem har du tilgang til en rekke spennende kurs og aktiviteter. Lottenes virksomhet finansieres delvis av egne og av statlige midler. Avhengig av den økonomiske situasjonen i lokalforeningen, så er det noen som har avtale om at medlemmene må bidra med egne tilskudd til reise og kurs. 

Hvorfor trenger vi et forsvar?

Et forsvar er som en forsikring for fremtiden. Selv om Norge i dag ikke står overfor noen umiddelbar, militær trussel, er det avgjørende at vi kan bevare vår frihet og trygghet i årene som kommer. Et robust forsvar er derfor en grunnpilar for å sikre vårt demokrati og nasjonale selvstendighet. Norge er også sårbart i fredstid, med økende cybertrusler, hybride angrep og naturkatastrofer som kan utfordre samfunnet. Vårt totalforsvar, som kombinerer sivil og militær beredskap, er avgjørende for å håndtere slike kriser både nasjonalt og internasjonalt.

Gjennom vårt forsvar kan vi også bistå andre nasjoner i krisesituasjoner. I Norge er vi heldige som lever i fred og stabilitet, men mange steder i verden står folk overfor alvorlige konflikter og utrygghet. Ved å delta i FNs og NATOs operasjoner, bidrar Norge til global sikkerhet og stabilitet, selv som en liten nasjon.

Hvorfor har man lotter?

For at et forsvar skal kunne fungere må det være forankret i landets befolkning; det er helt avhengig av tilstrekkelig støtte fra folket. Vi som engasjerer oss i det frivillige forsvarsarbeidet mener at landets sikkerhet er noe som angår hele nasjonen - og at man også på frivillig grunnlag skal kunne bidra med sitt engasjement.

Hva er en A-lotte?

A-lotte står for Avtale-lotte; en lotte med militær tjenesteavtale. Dersom du ønsker det kan du som lotte skrive tjenesteavtale med Heimevernet, selv om du ikke har gjennomgått førstegangstjeneste. Etter kurs i grunnleggende soldatferdigheter gis du tjenestestilling på lik linje med øvrig Heimevernspersonell. Hvilke stillinger du får tilbud om avhenger av din sivile kompetanse, dine interesser og det aktuelle Heimevernsområdets behov. Som HV-soldat kan du også få tilbud om deltakelse på Heimevernets befalskurs og bli beskikket som HV-befal.

For å kunne skrive tjenesteavtale må du være fylt 18 år, ha god helse og være i allmenn god fysisk form.

Må jeg vente til fylt 18 år før militære kurs?

Du kan gjennomføre basiskurs, og kursene våre innen militære ferdigheter fra du er 16 år; men du må være fylt 18 år for å kunne delta på Grunnleggende Soldatkurs og få stilling i Heimevernet. 

Hvor i forsvaret kan jeg være som lotte?

Hovedavtalen vår med Forsvaret er spesielt knyttet opp mot Heimevernet, og det er med Heimevernet du skriver tjenesteavtale dersom du ønsker "grønn" tjeneste. Dette kan både være som del av styrkestrukturen (som Heimevernssoldat), men og som medfølgende personell uten verneplikt. Som Heimevernssoldat kan du i prinsippet settes til alle typer oppdrag. Din kompetanse og interesseområde i kombinasjon med HV-områdets behov vil imidlertid avgjøre hva slags stilling akkurat du får. Du kan være på geværlag, betjene samband, ha et ansvar innen sanitet, assistere innenfor etterretning og sikkerhet, eller ha stabsoppgaver som for eksempel personelloppfølging. For å nevne noe.

Må jeg være lotte innenfor det militære?

Nei, du kan engasjere deg i det lokale foreningsarbeidet. Mange av våre lokalforeninger driver med sminke- og markøroppdrag for nødetater og andre organisasjoner, driver med undervisning i førstehjelp, arbeider tett med veteraner fra internasjonale operasjoner; og noen har etablert beredskapsgrupper. Du har mange muligheter som lotte selv om du ikke ønsker å være aktiv innen det militære. Som medfølgende personell i Heimevernet kan du beholde din sivile status, selv om du bistår Heimevernet i fredstid dersom du ønsker det. Valget er ditt!

Hvorfor ikke gå førstegangstjeneste isteden?

Å være lotte og gå førstegangstjeneste står på ingen måte i noe motsetningsforhold. Mange lotter har begge deler. Men "heltidstjeneste" som førstegangstjenesten og befalsutdanningen er, passer ikke for alle. Det er for eksempel mange som ikke ønsker å utsette en sivil utdanning til fordel for militærtjeneste. Som lotte velger du selv hvor mye du ønsker å engasjere deg, om du ønsker en "deltidstjeneste" innenfor Heimevernet, eller du ønsker å drive organisasjonsutvikling internt i Norges Lotteforbund. Det ene utelukker selvsagt ikke det andre. 

Er ikke lottene en gammeldags organisasjon?

Nei, nå for tiden putter vi ertesuppa i mikroen. Spøk til side; Norges Lotteforbund utdanner personell til tjeneste i stillinger hvor de nyeste militære og organisatoriske kunnskaper er hverdagsmat. Vi utdanner instruktører, ledere, sanitetspersonell; vi gir deg kurs i presentasjonsteknikk, foreningsteknikk og mediehåndtering. Skriver du tjenesteavtale med Heimevernet får du tilgang på deres fag- og ledelseskurs. Som lotte vil du oppleve at du ikke bare tilfører organisasjonen og totalforsvaret noe, men at du også beriker og utvikler deg selv. De ferdighetene og kunnskapene du tilegner deg som lotte vil du ha nytte av også i ditt øvrige liv.

Kan jeg gjøre FN-tjeneste som lotte?

Ikke i egenskap av å være lotte alene, men som lotte kan du tilegne deg kunnskaper og ferdigheter som kan telle ved søknad om tjeneste i internasjonale operasjoner.

Hvorfor heter det lotter?

Lottene har sitt navn etter vår finske søsterorganisasjon Lotta Svärd-bevegelsen. Lotta Svärd var opprinnelig en litterær figur i den svenske forfatteren Johan Ludvig Runebergs 1800-talls epos Fänrik Ståls sägner.